Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Alopecosa fabrilis - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionBaggrundTjeklisteSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Alopecosa fabrilis  (Clerck, 1757)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Alopecosa fabrilis er en meget stor jagtedderkop, hvor størrelsen sammenholdt med artens karakteristiske lyse farvetegninger og kraftige ben, bevirker at den er let at feltbestemme. Hunnens forkrop brun med bugtet midterbånd og tydelige laterale bånd. De brune områder har mørkere tværstriber. Bagkrop med relativt store, parrede hvide pletter. Ventralsiden er sort. Ben med pletmønstre og svage ringtegninger. Hannen ligner hunnen men med lyse områder mere lyse på grund af tættere behåring med hvide hår. Ben mørkebrune og uens beklædt med lyse hår således at de fremstår med mørke pletmønstre og længdestriber. Størrelse: Hun 13-16 mm; han 10-12 mm.

Slægt: Alopecosa Simon, 1885. (Kæmpejægere). Slægtsbeskrivelse: Alopecosa er næst efter Pardosa den artsrigeste slægt i Lycosidae. Det er mellemstore til store edderkopper med tydeligt midterbånd på forkroppen, der er bredere end øjengruppen. Benene er kraftige og nogle arters hanner har opsvulmede forbenstibia. Bagkrop med tydeligt hjertemærke. Arterne kan deles i to grupper afhængig af om bugsiden er lys eller sort. Det er slægtens største medlemmer der har sort bugside, blandt de danske arter drejer det sig om A. inquilina og A. fabrilis. Hunnerne graver en underjordisk retræte, hvor de vogter deres ægsæk.

Familie: Lycosidae Sundevall, 1833 (Jagtedderkopper). Familiekarakteristik: Øjnene sidder i tre rækker og er meget karakteristiske for familien. Forreste række består af fire små øjne i en ret eller svagt krummet række, anden række består af to meget store øjne, som altid sidder på det lodrette ansigt, og tredje række af to mellemstore øjne placeret i hver side af hovedet, som har mere eller mindre lodrette sider.
Han
Hun
Hun
Hun
Han
Han
Han
Han
Han, side af hoved
Han, palpe
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z