Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Alopecosa pulverulenta, Kilekæmpejæger - Danmarks Edderkopper
IntroduktionSøgningTjeklisteBaggrundSamlingerStatistikRedaktionskomité
Alopecosa pulverulenta  (Clerck, 1757) (Kilekæmpejæger)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Hunnens forkrop mørkebrun med lys midterstribe, der er lys rustbrun fortil og lys gulbrun bagtil, men slutter ved en mørk U-formet tegning med bunden af U'et pegende mod bagkroppen. Sidebånd er lyst gulbrune men brudte og irregulære. Bagkroppen brun med mørkebrunt, langstrakt hjertemærke med mørkere kant. Hjertemærket er omsluttet af et lyst gulbrunt midterbånd. Siderne af bagkroppen er brune. Forrest på bagkroppen er der endnu en U-formet mørk tegning med bunden af bogstavet pegende mod forkroppen. Undertiden ses tynde hvide tværstriber der forbinder parrede lyse punkter på den bagerste halvdel af bagkroppen. Ben mørkebrune med gulbrune hår og kraftige sorte torne. Hannens forkrop med hvidt midterbånd kontrasterende med sorte sider og tynde gulbrune sidebånd. Bagkrop sort med lyst midterbånd der er lysest forrest, og med utydeligt hjertemærke. Benpar I sort fra tibia og indefter, benpar II sort fra femur og indefter, resten af leddene er brune ligesom hos hunnen. Størrelse: Hun 7-10 mm; han 5-8 mm.

Slægt: Alopecosa Simon, 1885. (Kæmpejægere). Slægtsbeskrivelse: Alopecosa er næst efter Pardosa den artsrigeste slægt i Lycosidae. Det er mellemstore til store edderkopper med tydeligt midterbånd på forkroppen, der er bredere end øjengruppen. Benene er kraftige og nogle arters hanner har opsvulmede forbenstibia. Bagkrop med tydeligt hjertemærke. Arterne kan deles i to grupper afhængig af om bugsiden er lys eller sort. Det er slægtens største medlemmer der har sort bugside, blandt de danske arter drejer det sig om A. inquilina og A. fabrilis. Hunnerne graver en underjordisk retræte, hvor de vogter deres ægsæk.

Familie: Lycosidae Sundevall, 1833 (Jagtedderkopper). Familiekarakteristik: Øjnene sidder i tre rækker og er meget karakteristiske for familien. Forreste række består af fire små øjne i en ret eller svagt krummet række, anden række består af to meget store øjne, som altid sidder på det lodrette ansigt, og tredje række af to mellemstore øjne placeret i hver side af hovedet, som har mere eller mindre lodrette sider.
Han
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Subadult han
Subadult han
Subadult han
Subadult han
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z