Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Clubiona trivialis - Danmarks Edderkopper
IntroduktionSøgningTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Clubiona trivialis  C. L. Koch, 1843
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Hunnens forkrop gullig til lyst orangebrun. Ben lyst gulbrune. Bagkroppen er ensfarvet rødbrun, undertiden med svagt mørkere hjertemærke. Bagkroppen er beklædt med korte lyse hår. Hannen meget lig hunnen men gennemsnitlig en halv millimeter kortere. Palpens tibial apophyse er spadeformet og sort. Biologi: Ret lille sækspinderHabitat: På blade og grene af nåletræer og ved basis af urter og halvbuske, i førn og under sten.Udbredelse: I Danmark er arten hovedsageligt knyttet til tørre, sandede områder både ved kysterne og i indlandet, og er især almindelig i klitnaturtyper og områder med nåletræer, oftest lysåbne skovtyper domineret af fyr. Kendt fra hele landet. Størrelse: Hun 3.6-4.6 mm; han 3.3-3.9 mm.

Slægt: Clubiona Latreille, 1804. Slægtsbeskrivelse: Kompakte, små til mellemstore edderkopper med oval forkrop og let fremspringende hoved. Øjenene sidder i to rækker, den bagerste række er bred med alle øjne runde. Det kan godt virke som om der er seks øjne i den forreste række, da begge rækkers laterale øjne er ret tæt på hinanden. Arterne er sparsomt behårede, og for det meste med ensfarvede bagkroppe i gule, orange eller brune farver, sommetider med mørkere hjertemærke. Ganske få arter har et karakteristisk sildebensmønster længere tilbage på bagkroppen. Spinder sækformede retræter, der kan være åbne i begge ender eller lukkede, og som anlægges i sammenrullede løvblade, sammenbøjede græsblade, eller bag bark og under objekter på jorden. Sækspinderne er nataktive, og opholder sig om dagen i retræterne, som også benyttes til hudskifte, parring, æglægning og overvintring. De benytter ikke fangspind. Nogle arter er vanskelige, at adskille uden brug af stereolup.

Familie: Clubionidae Wagner, 1887 (Sækspindere). Familiekarakteristik: Arterne i familien har en overfladisk lighed med nogle af arterne i Gnaphosidae, men de mangler de cylindriske spindevorter, og har de bagerste midterøjne cirkulære. Kroppen bæres tæt ved overfladen på moderat lange, stærke ben.
Hun
Hun
Subadult han
Subadult han
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Juvenil
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z