Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Ero aphana - Danmarks Edderkopper
IntroduktionSøgningTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Ero aphana  (Walckenaer, 1802)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Bagkrop overvejende hvidlig med brune pletter. Med to par tydelige pukler, hvor puklerne i det bagerste par som regel er en anelse større end de forreste. Herved afviger den fra E. tuberculata som har tydelig størrelsesforskel mellem de to par pukler. Sternum brun med radierende dråbeformede lyse striber i den bagerste halvdel samt en større, uregelmæssig tegning forrest. Størrelse: Hun 2.5-3.2 mm; han 2.4-2.6 mm.

Slægt: Ero C. L. Koch, 1836. Slægtsbeskrivelse: Slægtens medlemmer minder lidt om kugleedderkopper (Theridiidae) på grund af den runde bagkrop, som er højere end lang. Bagkroppen er forsynet med 1-2 par pukler. På bagkroppens overside ses krumme, børstelignende hår. De forreste midterøjne er let fremspringende. Afstanden mellem de forreste midterøjne og hovedets forkant (højden af clypeus) er ca. den samme som afstanden mellem de forreste og bagerste midterøjne. Længden af ben I er under 1⅓ af længden af ben IV. De to almindeligste danske arter, E. furcata og E. cambridgei overlapper i habitat, og er vanskelige at adskille alene på udseendet. Arterne har lys gulbrun forkrop med noget variable sorte bånd langs siderne, som ofte når helt ud til kanten. I midtlinien, især ved øjenregionen, ses flere uregelmæssige og variable sorte tegninger. Da forkropstegningerne er ret ens for arterne men er noget variable kan de ikke anvendes til at adskille arterne. Ero arterne spinder nogle meget karakteristiske gulbrune ægsække, som består af en ægformet eller aflang sæk, som er ca. 4 mm i diameter, og omviklet med krusede tråde af lidt mørkere farve. Sækken hænger i en 1-2 cm lang stilk som typisk er fastgjort til vegetation, herunder grene og bark på træer. Ægsækkene vogtes ikke, men forlades af hunnen som opsøger nye byttedyr for at kunne producere flere ægsække. Da arterne er nataktive, og gemmer sig væk i dagtimerne, er ægsækkene ofte et tydeligt vidnesbyrd om deres tilstedeværelse.

Familie: Mimetidae Simon, 1881 (Piratedderkopper). Familiekarakteristik: Metatarsi I og II er udstyret med en prolateral række af lange torne, hvor der mellem de enkelte torne findes en række kortere torne, som krummer tydeligt mod spidsen. I hver serie af korte torne øges længden af de enkelte torne udadtil på benleddet.
Han
Hun
Subadult han (usikker id)
Subadult han (usikker id)
Bagkropstegninger, subadult han (usikker id)
Subadult han (usikker id)
Subadult han (usikker id)
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z