Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Haplodrassus signifer, Jordjæger - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Haplodrassus signifer  (C. L. Koch, 1839) (Jordjæger)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Varierer i farve fra brun til næsten sort. Lidt buttet, fladtrykt bagkrop, undertiden med lidt lysere farvetegninger. Endvidere er tre par langsgående lysere streger som regel synlige, hvoraf det bagerste par er skråt orienteret. Biologi: Arten findes ret almHabitat: Lysåbne, gerne tørre steder såsom klitter, heder, overdrev og sandmarker.Udbredelse: Almindelig og kendt fra alle landsdele. Størrelse: Hun 7-9 mm; han 5-8 mm.

Slægt: Haplodrassus Chamberlin, 1922. Slægtsbeskrivelse: Ligesom hos Drassyllus er de bagerste mediære øjne ovale, skråtstillede og tættere på hinanden end på de laterale. Haplodrassus afviger ved at hos denne slægt er de distale ender af metatarsi III og IV uden en ventral kam af rækkestillede børster. Hos nogle arten i slægten er der mønstre af sorte streger på forkroppens ellers lysebrune grundfarve, men dette ses bedst hos spritpræparerede dyr. Bagkroppen er hos nogle arter mønstret, men da mønstret er noget varibelt egner det sig ikke til at pålideligt at adskille arterne. Seks arter er fundet i Danmark, men kun én er almindelig.

Familie: Gnaphosidae Pocock, 1898 (Museedderkopper). Familiekarakteristik: Robuste edderkopper i sorte og brune farver. Nogle arter har et karakteristisk bagkropsmønster, typisk hvide pletter på mørk baggrund, eller lyse prikker eller linier. Hos nogle arter ses metalglans. Bagkroppen er noget fladtrykt og langstrakt. Hos nogle arters hanner ses et scutum forrest på bagkroppen. Det danske navn \"Museedderkopper\" refererer til bagkroppens tætte fløjlsbehåring, der leder tanken hen på musepels. Hovedet er ikke skarpt afsat fra thorax. De bagerste midterøjne er ofte ikke runde men ovale, trekantede eller sprækkeformede. De forreste spindevorter er rørformede, længere end de bagerste og placeret ret langt fra hinanden. Tarsi med to kløer og en tæt børste af hår. På tarsi ses også scopulae som er en tæt rækkestillet børste af korte hår. Arterne er primært knyttet til jordoverfladen, men for eksempel er arter i Scotophaeus slægten husedderkopper. De fleste arter er nataktive. De spinder en rørformet retræte som udgangspunkt for opsøgende jagt på byttedyr.
Subadult hun
Han
Hun kort før æglægning
Hun
Han
Han
Han
Juvenil
Juvenil
Han
Han
Han
Han
Han
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z