Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Nesticus cellulanus, Nesticider - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Nesticus cellulanus  (Clerck, 1757) (Nesticider)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Rygskjoldet er lyst olivengrønt, blankskinnende og med uregelmæssig sort midterbånd og sort margin. Øjnene omkredset af områder med sort pigmentering. Maxillerne er længere end bred, og forsynet med tætte børster. Brystpladen (sternum) er ensfarvet lyst gulbrun. Bagkroppen har samme grundfarve som rygskjoldet. Forrest ses et karakteristisk gråsort cellemønster, og bagerst nogle sorte bjælker i midtlinien. På undersiden, lige foran spindevorterne ses undertiden nogle sorte pletter. Benene har samme farve som rygskjoldet, og er som regel med tydelige sorte ringtegninger. Tarsi med tre kløer. Den kamformede række af børster på tarsus IV er utydeligt savtakket. Hannens palper er meget komplekse, og har et seglformet paracymbium. Hunnens palper med klo. Hunnen kan ses bærende rundt på sin hvidgule ægsæk fastgjort til spindevorterne i sommermånederne. Størrelse: Hun 4-5.5 mm; han 3.5-5 mm.

Slægt: Nesticus Thorell, 1869. Slægtsbeskrivelse: Familiens største slægt. De fleste arter er huleedderkopper i tempererede egne. Fra Europa kendes ca. 25 arter, heraf kun en i Nordeuropa, som også er en dansk art. Afstanden mellem hovedets forkant og de forreste midterøjne (clypeus) er ret stor, og større end afstanden mellem de forreste og bagerste midterøjne. Øjnene er af ens størrelse, den forrest øjenrække er svagt tilbagebøjet mens den bagerste øjenrække er noget fremadbøjet. De forreste midterøjne er meget små, og placeret på en lille forhøjning. Colulus hos slægtens edderkopper er stor. Colulus formodes at være et delvist bortreduceret spindevortepar, som har mistet deres funktion i løbet af udviklingshistorien.

Familie: Nesticidae Simon, 1894 (Huleedderkopper). Familiekarakteristik: Familien er nært beslægtede med kugleedderkoppefamilien (Theridiidae). Begge familier er karakteriseret ved at de fleste individer har en kamformet række af 6-10 savtakkede børster på tarsus IV, som anvendes til at trække silke ud fra spindevorterne. Kammen er dog ofte dårligt udviklet hos voksne hanner. Nesticiderne adskiller sig dog fra Theridiiderne ved at have en opsvulmet forkant på underlæben (labium) og ved at have længere ben, især det forreste benpar. Nesticiderne har også en relativ tæt og lang beklædning med børster på benene i forhold til kugleedderkopperne. Bentorne er fåtallige og afviger kun lidt fra benenes børster. Hos Nesticiderne er øjnene arrangeret i to rækker med hver fire øjne.
Subadult han
Subadult han
Hun
Hun
Hun, bagkropstegninger
Han
Han, palpe
Han
Han
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z