Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Ozyptila praticola - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Ozyptila praticola  (C. L. Koch, 1837)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Lille gråbrun art, hvor han og hun er ret ens i farver og tegninger. Forkrop mørkebrun med rød- til gråbrunt midterbånd. Bagkrop gråbrun med brunsorte og hvidgule pletter af varierende størrelse.Sternum (brystplade) med karakteristisk udseende, gul med en stor brun plet eller streg i midtlinien og tre pletter ud for coxa I-III og en fælles plet for coxa IV. Størrelse: Hun 3-4 mm; han 2.5-3 mm.

Slægt: Ozyptila Simon, 1864. (Jordkrabbeedderkopper). Slægtsbeskrivelse: Mange af arterne i denne slægt har farvetegninger, der kan minde om farvetegningerne hos Xysticus slægtens arter. Ozyptila arterne er dog generelt mindre, har kun to par torne ventralt på tibia I og II, de mediære øjne danner et rektangel som er længere end bred, og kroppen hos nogle arter er beklædt med clavate setae (flade hår). Sidstnævnte brækker forholdsvis let af og kan derfor mere eller mindre mangle. Hos nogle arter er setae så små at de kan være vanskelige at se med en lup. Hovedet er noget fremspringende fra thorax. Femur I er ofte ret opsvulmet på prolateral side. Bagkrop i øvrigt uden bladtegning (folium) men med tværbånd og pletter. Arterne findes tæt ved jordovefladen i lav vegetation, under sten, i førn og i revner i jord, træ, mure undertiden også under bark. De bevæger sig meget langsomt rundt, og kan spille død i lang tid ved forstyrrelse. Nogle arter er beklædt med jordpartikler.

Familie: Thomisidae Sundevall, 1833 (Krabbeedderkopper). Familiekarakteristik: Medlemmerne af denne famile har en meget karakteristisk kropsbygning. Forkrop og bagkrop er brede og affladigede. Det første og andet benpar er tydeligt længere og kraftigere end de to bagerste, og benstillingen er laterigrad, dvs. drejet fremad så leddene bøjer i plan med kroppen. Bevægelserne er langsomme, og ofte sidelæns, hvilket giver en krabbelignende gangart. De fleste arter har to laterale bånd på forkroppen, som undertiden når helt ud til kanten. De midterste øjne er de mindste, de laterale sidder på små udvækster (tubercler), og de bagerste laterale vender i en retning skråt bagud. Bagkroppen er typisk bredest bagtil. Chelicererne er små, tilpasset til hurtig aflivning af byttedyr ved bid i hoved eller nakke.
Juvenil
Han
Han
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z