Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Ozyptila claveata - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Ozyptila claveata  (Walckenaer, 1837)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Størrelse: Hun ? mm; han ? mm.

Slægt: Ozyptila Simon, 1864. (Jordkrabbeedderkopper). Slægtsbeskrivelse: Mange af arterne i denne slægt har farvetegninger, der kan minde om farvetegningerne hos Xysticus slægtens arter. Ozyptila arterne er dog generelt mindre, har kun to par torne ventralt på tibia I og II, de mediære øjne danner et rektangel som er længere end bred, og kroppen hos nogle arter er beklædt med clavate setae (flade hår). Sidstnævnte brækker forholdsvis let af og kan derfor mere eller mindre mangle. Hos nogle arter er setae så små at de kan være vanskelige at se med en lup. Hovedet er noget fremspringende fra thorax. Femur I er ofte ret opsvulmet på prolateral side. Bagkrop i øvrigt uden bladtegning (folium) men med tværbånd og pletter. Arterne findes tæt ved jordovefladen i lav vegetation, under sten, i førn og i revner i jord, træ, mure undertiden også under bark. De bevæger sig meget langsomt rundt, og kan spille død i lang tid ved forstyrrelse. Nogle arter er beklædt med jordpartikler.

Familie: Thomisidae Sundevall, 1833 (Krabbeedderkopper). Familiekarakteristik: Medlemmerne af denne famile har en meget karakteristisk kropsbygning. Forkrop og bagkrop er brede og affladigede. Det første og andet benpar er tydeligt længere og kraftigere end de to bagerste, og benstillingen er laterigrad, dvs. drejet fremad så leddene bøjer i plan med kroppen. Bevægelserne er langsomme, og ofte sidelæns, hvilket giver en krabbelignende gangart. De fleste arter har to laterale bånd på forkroppen, som undertiden når helt ud til kanten. De midterste øjne er de mindste, de laterale sidder på små udvækster (tubercler), og de bagerste laterale vender i en retning skråt bagud. Bagkroppen er typisk bredest bagtil. Chelicererne er små, tilpasset til hurtig aflivning af byttedyr ved bid i hoved eller nakke.
Han
Han
Hun
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z