SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Pardosa saltans  Töpfer-Hofmann, 2000 (Skovjæger)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Hunnen med tydeligt, bredt lyst midterbånd på forkroppen som når frem til de bagerste midterøjne. Fortil har båndet ca. samme bredde som afstanden mellem de bagerste midterøjne, mens båndet bagtil er noget smallere. Sidebånd er utydelige eller manglende. Bagkroppen er spættet i brune, hvide og grå farver. Ben med ringtegninger i brunt og hvidt, tydeligst på de basale segmenter. Hannen er betydeligt mørkere end hunnen med sort forkrop uden sidebånd og med det hvide midterbånd i stærk kontrast. Bagkroppen er sort pånær et bredt midterbånd af lyse hår. Ben med mørke femora, øvrige segmenter udadtil brune. Palper sorte. Arten har tidligere været kendt under P. lugubris men som nu er opsplittet i to arter, hvoraf P. saltans er en nordlig art, som mod syd erstattes af P. lugubrisStørrelse: Hun 5-6 mm; han 4-5 mm.

Slægt: Pardosa C. L. Koch, 1847. (Ulveedderkopper). Slægtsbeskrivelse: Slægtens arter adskiller sig fra de øvrige slægter i Lycosidae ved at højden af clypeus (området mellem de forreste øjne og forkanten af rygskjoldet) er mindst to gange diameteren af et sideøje i den forreste øjenrække, og ved at hovedets sider set forfra er lodrette. Ret små og slanke arter, typisk med lys midterstribe på forkroppen. Artsrig slægt hvoraf mange er almindelig og ofte talrige. De er dagsaktive, og løber synligt omkring især i solskin eller soler sig frit fremme. Nogle af arterne kan være vanskelige at feltbestemme alene på udseendet, da de er ret ens i udseende, samtidigt med at arterne hver især er noget variable.

Familie: Lycosidae Sundevall, 1833 (Jagtedderkopper). Familiekarakteristik: Øjnene sidder i tre rækker og er meget karakteristiske for familien. Forreste række består af fire små øjne i en ret eller svagt krummet række, anden række består af to meget store øjne, som altid sidder på det lodrette ansigt, og tredje række af to mellemstore øjne placeret i hver side af hovedet, som har mere eller mindre lodrette sider.
Han
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z