Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Phlegra fasciata, Stribet springedderkop - Danmarks Edderkopper
IntroduktionSøgningTjeklisteBaggrundSamlingerStatistikRedaktionskomité
Phlegra fasciata  (Hahn, 1826) (Stribet springedderkop)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Eneste danske art har med et meget karakteristisk stribet udseende og især hunnen kan ikke forveksles med andre arter. Hunnens forkrop næsten sort med lyse kanter og to lysebrune bånd som strækker sig bagud fra de bagerste øjne. Bagkrop lysegrå med to skarptaftegnede brune længdebånd som spidser til bagtil. Ben ringet i gulbrun og mørkebrun, ringtegningerne er dog delvis sløret af lysegrå og brune hår. Hannen er stribet på samme måde som hunnen, men er så mørk at striberne vanskeligt erkendes. Bagkrop, ben og palper spredt behårede af små gule hår. Ben og palper ret ensfarvede mørkt rødbrune til dybsorte. De forreste øjne med smalle hvide hårringe. Størrelse: Hun 6-7 mm; han 5-6 mm.

Slægt: Phlegra Simon, 1876. Slægtsbeskrivelse: Slægten er karakteriseret ved at det firkantede område dannet af de fire midterøjne (okulære trapez) er dobbelt så bred som lang, ved at tarsi I og II er forsynet med børster (scopulae) på undersiden, og ved at ben III er længere end ben IV.

Familie: Salticidae Blackwall, 1841 (Springedderkopper). Familiekarakteristik: Kortbenede, små til mellemstore edderkopper, som især kendes på de meget karakteristiske øjne, som sidder i tre rækker. Den forreste øjenrække er placeret på et næsten lodret ansigt, med meget store midterøjne og to noget mindre sideøjne, der som regel er placeret skråt ovenfor. Den midterste øjenrække sidder på oversiden og består af to meget små, undertiden næsten rudimentære øjne. Den tredje øjenrække sidder ca. halvvejs tilbage på rygskjoldet, og består af mellemstore øjne. De store forreste midterøjne er højt udviklede og har skarpt syn, som udnyttes til byttefangst, orientering, parringsadfærd og flugt.
Juvenil
Juvenil
Hun
Han
Han
Han
Han
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z