SøgningIntroduktionBaggrundTjeklisteSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Scotophaeus blackwalli  (Thorell, 1871)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Arten er også kendt som Herpyllus blackwalli. Hannen lidt mindre end hunnen, ellers ligner kønnene hinanden meget. Forkrop orangebrun med tiltrykte grå hår. Ben orangebrune. Størrelse: Hun 9-12 mm; han 7-10 mm.

Slægt: Scotophaeus Simon, 1893. Slægtsbeskrivelse: Denne slægt indeholder i Nordeuropa tre arter, hvoraf to forekommer i Danmark. Bagkroppen er uden mønster, og fremtræder fedtet sølvgrå grundet den tætte behåring med korte grå hår. Hannerne har scutum, hvilket dog er svært at se hos slægtens almindeligste art S. blackwalli. De bagerste midterøjne er runde og lidt tættere på hinanden end til de laterale. Clypeus er lav, ca. samme højde som diameteren and de forreste mediære øjne. Nataktive jægere som i Nordeuropa kun træffes indendørs i huse.

Familie: Gnaphosidae Pocock, 1898 (Museedderkopper). Familiekarakteristik: Robuste edderkopper i sorte og brune farver. Nogle arter har et karakteristisk bagkropsmønster, typisk hvide pletter på mørk baggrund, eller lyse prikker eller linier. Hos nogle arter ses metalglans. Bagkroppen er noget fladtrykt og langstrakt. Hos nogle arters hanner ses et scutum forrest på bagkroppen. Det danske navn \"Museedderkopper\" refererer til bagkroppens tætte fløjlsbehåring, der leder tanken hen på musepels. Hovedet er ikke skarpt afsat fra thorax. De bagerste midterøjne er ofte ikke runde men ovale, trekantede eller sprækkeformede. De forreste spindevorter er rørformede, længere end de bagerste og placeret ret langt fra hinanden. Tarsi med to kløer og en tæt børste af hår. På tarsi ses også scopulae som er en tæt rækkestillet børste af korte hår. Arterne er primært knyttet til jordoverfladen, men for eksempel er arter i Scotophaeus slægten husedderkopper. De fleste arter er nataktive. De spinder en rørformet retræte som udgangspunkt for opsøgende jagt på byttedyr.
Hun
Hun
Subadult hun
Typiske cylindriske spindevorter hos Gnaphosidae
Hun
Hun, bagkrop
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z