Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Tegenaria domestica, Lille husedderkop - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Tegenaria domestica  (Clerck, 1757) (Lille husedderkop)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Han og hun ret ens i farvetegninger. Forkrop gråbrun med brede uregelmæssige bånd i midten og i siderne. Bagkrop lyst gulbrun med lysegrå utydelige tegninger, der bagerst i midtlinien danner svage sildebenstegninger. Hele edderkoppen er tæt beklædt med hår. Hårene er ret lange, især på bagkroppen og i hovedregionen. Ben med svage ringtegninger. Den mørke brystplade har et smalt lyst midterbånd, flankeret i hver side af tre ret utydelige pletter. Biologi: Arten anlægger et trHabitat: I Danmark træffes arten stort set udelukkende indendørs.Udbredelse: Kendt fra stort set hele Danmark men arten er betydeligt sjældnere end stor husedderkop T. atrica. Lille husedderkop har muligvis været mere almindelig før mejeredderkoppen Pholcus phalangioides indvandrede. De to arter deler habitat, og det kan tænkes at P. phalangioides har udryddet bestande af lille husedderkop ved direkte predation. Lille husedderkop er kosmopolitisk udbredt, i det arten forkommer i huse under næsten alle klimatiske forhold. Størrelse: Hun 8-11 mm; han 6-9 mm.

Slægt: Tegenaria Latreille, 1804. (Husedderkopper). Slægtsbeskrivelse: Bagerste øjenrække let fremadbøjet med de mediære øjne en anelse mindre end de laterale. Ben og rygskjold er beklædt med fjerformede (plumose) hår som dog kun ses ved stor forstørrelse. Tibia og patella på benpar I mindre ned halvandet gang længden af rygskjoldet. Hanner og hunner ret ens i tegninger men hannerne er slankere og betydeligt længere ben. Tegninger på brystpladen (sternum) kan i nogen grad anvendes til at adskille arterne.

Familie: Agelenidae C. L. Koch, 1837 (Tragtspindere). Familiekarakteristik: Familien består af meget behårede mellemstore til store edderkopper, som kendes på at de bagerste spindevortepar er toleddede og ofte meget lange. De lange spindevortepar ses tydeligt selv når edderkopperne ses oppefra, og er et godt kendetegn for familien. Arterne er også kendetegnet ved at tarserne har rækkestillede trichobotrier, der gradvis forøges i længde udadtil. Denne karakter deles dog med en del slægter, der i nyere tid er blevet flyttet over i andre familier.
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Han
Han
Hun
Han
Han
Han
Han, bagkropstegninger
Han
Han
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z