Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Tegenaria ferruginea, Rustrød husedderkop - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Tegenaria ferruginea  (Panzer, 1804) (Rustrød husedderkop)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Ret stor edderkop som er mere farve- og kontrastrig i tegningerne end de øvrige husedderkop arter. Kan minde lidt om de i Danmark ikke forekommende arter, T. parietina og T. duellica, men bagkroppen afviger ved at have et tydligt rustrødt midterbånd. Forkrop mørkt gråbrun med meget irregulære lyse bånd. Ben mørkt gråbrune med tydlige lysebrune ringtegninger. Bagkrop med bred rustrød midstribe flankeret af lyse gulbrune pletter som er større fortil. Både midtstriben og de lyse pletter er omkranset af gråsorte streger og pletter. Den mørke brystplade har et smalt lyst midterbånd med to indsnævringer, og er flankeret af fire lyse pletter i hver side. Størrelse: Hun 11-14 mm; han 9-11 mm.

Slægt: Tegenaria Latreille, 1804. (Husedderkopper). Slægtsbeskrivelse: Bagerste øjenrække let fremadbøjet med de mediære øjne en anelse mindre end de laterale. Ben og rygskjold er beklædt med fjerformede (plumose) hår som dog kun ses ved stor forstørrelse. Tibia og patella på benpar I mindre ned halvandet gang længden af rygskjoldet. Hanner og hunner ret ens i tegninger men hannerne er slankere og betydeligt længere ben. Tegninger på brystpladen (sternum) kan i nogen grad anvendes til at adskille arterne.

Familie: Agelenidae C. L. Koch, 1837 (Tragtspindere). Familiekarakteristik: Familien består af meget behårede mellemstore til store edderkopper, som kendes på at de bagerste spindevortepar er toleddede og ofte meget lange. De lange spindevortepar ses tydeligt selv når edderkopperne ses oppefra, og er et godt kendetegn for familien. Arterne er også kendetegnet ved at tarserne har rækkestillede trichobotrier, der gradvis forøges i længde udadtil. Denne karakter deles dog med en del slægter, der i nyere tid er blevet flyttet over i andre familier.
Subadult han
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z