SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Thanatus formicinus  (Clerck, 1757)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Forkrop med bredt brunligt midterbånd med tæt beklædning af lyse hår som sammenlagt giver en grå farve. På hver side af midterbåndet findes mørkebrune bånd som udadtil er ret uskarpt afgrænsede. Yderst mod kanten bliver forkroppen lys igen. Benene og bagkroppen er ret ensfarvede gulbrune til rødbrune beklædt med lyse hår som samlet giver en grålig farve. Bagkroppen har et meget tydeligt hjertemærke, længere bagtil er der to tandede mørke streger i hver side. Hannen er meget lig hunnen, men noget mindre. Størrelse: Hun 8-12 mm; han 6-7 mm.

Slægt: Thanatus C. L. Koch, 1837. Slægtsbeskrivelse: Arterne i denne slægt har en aflang oval bagkrop med tydeligt hjertemærke. Bagkroppen er ikke tydeligt affladiget som de øvrige krabbe- og løbekrabbeedderkopper. Benstillingen er ikke tydelig laterigrad, dvs. drejet fremad så leddene bøjer i plan med kroppen som hos mange af de øvrige krabbe- og løbekrabbeedderkopper. Derfor kan de godt minde lidt om jagtedderkopper, men afviger ved at øjnene størrelsesmæssigt er ret ens og har en anderledes placering. Thanatus afviger fra Philodromus ved at benpar IV er længst, og ved at den bagerste øjenrække er stærkt tilbagebøjet. Den forreste øjenrække er ret kort. Øjnene i den bagerste række sidder med nogenlunde ens afstand. Forkrop og bagkrop uden mørk midtstribe som hos Tibellus.

Familie: Philodromidae Thorell, 1870 (Løbekrabbeedderkopper). Familiekarakteristik: Løbekrabbeedderkopperne hårbørster ved kløerne består af hår der er tykkest over midten (spatulate hår), og har hæftehår (scopulae) på tarsi I og II. I Bagkroppens form varierer fra langstrakt oval til rund oval, hvor længden kun er en anelse længere end bred, og bredden størst bag midten ligesom hos mange arter af krabbeedderkopperne.
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z