Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Theridiosoma gemmosum - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionBaggrundTjeklisteSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Theridiosoma gemmosum  (L. Koch, 1877)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Forreste midterøjne omsluttet af sort pigmentering. Forkrop lysebrun til mørkebrun med variable mørkere tegninger. Brystpladen (sternum) mørkebrun med gullig midtstribe. Femora og tibia I er fortykkede, det samme er i mindre grad tilfældet for femora og tibia II. Benfarven veksler mellem gul og mørkebrun, som regel er femora apikalt mørke, patella mørke mens øvrige benled er lysere. Ben mangler torne på nær en enkelt, som er tilstede på femur I. Bagkroppen er kugleformet, højere end lang, og med sølvskinnende pletter adskilt af et mørkt brunligt netmønster. Som regel med noget variable, mørke tegninger i midtlinien, som sommetider kan være reduceret til nogle mindre, mørke tværbjælker i hjertemærke regionen. Hver side af bagkroppen har endvidere nogle lyst til mørkt brune felter. Hanner er mindre kugleformede end hunnerne, med de mørke områder på bagkroppen generelt mere udtalte og med de lyse pletter mindre sølvskinnende. De voksne hanners palper er meget store i forhold til kropsstørrelsen. Arten anlægger et lille hjulspind på ca. 20 cm i diameter, hvor 2-5 radii løber sammen før de mødes i spindets centrum. Edderkoppen sidder i centrum af spindet og holder en tråd, der udgår fra centrum af spindet og hvor den anden ende er fastgjort til nærliggende vegetation. Tråden holdes stramt, således at spindet har kegleform. Når et byttedyr flyver ind i spindet slækkes tråden så spindets fangevne øges. De lysebrune ægkokoner minder i udformningen om piratedderkoppernes (Mimetidae) kokoner, idet de er dråbe- til kugleformede for enden af en lang, hvidlig stilk. Overfladen er dog papiragtig, og ikke kruset som hos piratedderkopperne. De karakteristiske kokoner kan findes fastgjort til vegetationen, gerne højere end fangspindene, og kan afsløre tilstedeværelse af Theridiosoma selv uden fund af dyr. Størrelse: Hun 2-3 mm; han 1.5-2 mm.

Slægt: Theridiosoma O. P.-Cambridge, 1879. Slægtsbeskrivelse: Familiens største slægt men kun en art træffes i Europa. Arterne er små og har kugleformet krop, hvor den forreste del af bagkroppen buer ind over den bagerste del af rygskjoldet. Den kugleformede kropsbygning får slægtens medlemmer til at minde om små udgaver af kugleedderkopper (Theridiidae). De fire midterøjne danner en trapez som er længere end bred. De bagerste midterøjne er noget større end de bagerste sideøjne. Afstanden mellem de bagerste midterøjne er betydelig mindre end afstanden mellem et midterøje og et sideøje. Brystpladen (sternum) er bredt afrundet bagtil. Labium er meget bredere end lang. Femur I flere gange tykkere end femur IV.

Familie: Theridiosomatidae Simon, 1881 (Dværghjulspindere). Familiekarakteristik: Øjnene er uens i størrelse. Begge øjenrækker er fremadbøjede, den forreste lidt og den bagerste meget. Familiens hunner mangler hjulspindernes og kugleedderkoppernes klo på palperne. Kæber uden udbulinger ved ydersiden af kæbernes basis (condyler) og uden et område med parallelle riller (stridulationsorgan), som ses hos mange tæppespindere (Linyphiidae). Familiens medlemmer er også karakteriseret ved, at besidde et relativt stort vedhæng (cololus) foran de forreste spindevorter. Colulus minder lidt om en lille spindevorte, og kan formodes at være afledt heraf tidligere i udviklingshistorien. Colulus findes kun hos et mindre antal familier, herunder også hos kugleedderkopperne (Theridiidae) og krabbeedderkopperne (Thomisidae). Størrelsen af colulus er i nogle tilfælde vigtig til at adskille familier og undertiden også slægter. Arterne i Theridiosomatidae mangler den kamformede række af børster på tarsus IV som ses hos de nærtstående kugleedderkopper.
Hun
Kokon
Han
Han
Han
Han, bagkropstegninger
Han
Han
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z