SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Trochosa robusta  (Simon, 1876)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Den største art i slægten, men mindre individer overlapper i størrelse med T. ruricola. Farvetegningerne minder meget om den noget mindre T. ruricola men det lyse midterbånd på forkroppen er smallere, og de sorte langsgående bjælker er ofte utydelige. Hannen med en relativt mindre klo på palpespidsen end hos T. ruricolaStørrelse: Hun 11-18 mm; han 9-16 mm.

Slægt: Trochosa C. L. Koch, 1847. (Bjørneedderkopper). Slægtsbeskrivelse: Robuste edderkopper, hvor forkroppen er ret tæthåret. Forkroppens midterbånd er bredest fortil hvor den inholder to langsgående mørke, parallelle bjælker. Hunnerne hos de fire Trochosa arter kan deles i to grupper med hver to arter efter hjertemærkets farve. Hos T. ruricola og den noget større T. robusta er hjertemærket (den lyse stribe forrest på bagkroppen) lysere end bagkroppens grundfarve. Hos de to øvrige arter, T. terrestris og T. spinipalpis er hjertemærket af samme farve som bagkroppens grundfarve og derfor noget utydelig. Hannerne hos de to sidstnævnte arter har ofte lyse hjertemærker, og farven er derfor ikke en pålidelig karakter i artsbestemmelse hos dette køn. Derimod kan voksne hanner grupperes efter hvorvidt der er en klo tilstede på palpespidsen, hvilket er tilfældet for T. ruricola og T. robusta. Hanner hos alle arter har tibia, metatarsi og tarsi på første benpar mørkebrune. Nataktive edderkopper som tilbringer dagen gemt under førn, mos og lign. Hunner med ægsække graver en lille gang i jorden, hvor de opholder sig indtil ungerne kommer frem.

Familie: Lycosidae Sundevall, 1833 (Jagtedderkopper). Familiekarakteristik: Øjnene sidder i tre rækker og er meget karakteristiske for familien. Forreste række består af fire små øjne i en ret eller svagt krummet række, anden række består af to meget store øjne, som altid sidder på det lodrette ansigt, og tredje række af to mellemstore øjne placeret i hver side af hovedet, som har mere eller mindre lodrette sider.
Han
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun, bagkropstegninger
Han, bagkropstegninger
Han
Han, palpe
Han
Han
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z