Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Xysticus bifasciatus - Danmarks Edderkopper
SøgningIntroduktionTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Xysticus bifasciatus  C. L. Koch, 1837
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Denne art hører sammen med den sjældne X. luctator til de største danske arter i slægten. Størrelsen sammen med farvetegningerne gør arten let identificerbar. Hunnen ligner lidt X. ulmi hunnen, men er større, har flere hår på forkroppen og lyserød bagkrop med brunt folium. Benene er med mørke striber og prikker, især på femora og tibia. Hannen er ret mørk, og har samme størrelse som hunnerne af de fleste andre arter. Midterbåndet på forkrop meget karakteristisk med de lyst flødegule streger som omslutter et brunt felt. Benpar I og II med femora og patella mørke. Størrelse: Hun 7-10 mm; han 6-7 mm.

Slægt: Xysticus C. L. Koch, 1835. Slægtsbeskrivelse: Mellemstore, krabbelignende edderkopper. Farverne spænder fra forskellige nuancer af brun og grå med hvide eller gule mønstre, hannerne som regel noget mørkere og mere kontrastrige i tegningerne. Forkroppen typisk med brede mørke bånd. De midterste lyse bånd indeholder en mørkere trekant bagved den bagerste øjenrække. Forkroppen er armeret med lange sorte hår/torne der er runde, til forskel fra den lignenede slægt, Ozyptila, hvor hårene er flade (claveate). De midterste øjne udgør tilnærmelsesvis et kvadrat, som er en anelse bredere end lang. De laterale øjne i den forreste øjenrække er klart større end de øvrige arter, og sidder på tubercler (udvækster) som er adskilt fra hinanden. Bagkrop er bredest bagtil og typisk med folium (bugtet bånd) på oversiden, og nogle tværgående streger bagerst. Benene er korte, kraftige og med kraftige torne. De fleste arter er lurejægere i lav vegetation, mens andre kan findes i førn, under sten og bag bark.

Familie: Thomisidae Sundevall, 1833 (Krabbeedderkopper). Familiekarakteristik: Medlemmerne af denne famile har en meget karakteristisk kropsbygning. Forkrop og bagkrop er brede og affladigede. Det første og andet benpar er tydeligt længere og kraftigere end de to bagerste, og benstillingen er laterigrad, dvs. drejet fremad så leddene bøjer i plan med kroppen. Bevægelserne er langsomme, og ofte sidelæns, hvilket giver en krabbelignende gangart. De fleste arter har to laterale bånd på forkroppen, som undertiden når helt ud til kanten. De midterste øjne er de mindste, de laterale sidder på små udvækster (tubercler), og de bagerste laterale vender i en retning skråt bagud. Bagkroppen er typisk bredest bagtil. Chelicererne er små, tilpasset til hurtig aflivning af byttedyr ved bid i hoved eller nakke.
Han
Exuvium
Hun
Hun
Han
Han
Han
Han
Han
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z