Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/a/b/danmarks-edderkopper.dk/httpd.www/common/PageLoader.php on line 69 Zelotes electus - Danmarks Edderkopper
IntroduktionSøgningTjeklisteBaggrundSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Zelotes electus  (C. L. Koch, 1839)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Zelotes electus har grundet de relativt kraftige ben et karakteristisk robust udseende. Arten er også speciel ved at have en meget kompakt øjegruppe, hvor de forreste midterøjne er sammenhængende med de forreste laterale øjne. Som hos andre Zelotes og Zelotes-lignende arter er benenes pigmentering en god hjælp i artsbestemmelsen. Zelotes electus er kendetegnet ved at have lysebrune, apikalt mørke femora, mørke patella, mørke tibia, mellembrune metatarsi og lysebrune tarsi. Størrelse: Hun 4-5.5 mm; han 3.5-4.5 mm.

Slægt: Zelotes Gistel, 1848. Slægtsbeskrivelse: Brunsorte til sorte edderkopper uden bagkropsmønster. Kan forveksles med mørke arter af Drassyllus. Bagerste mediære øjne af samme størrelse som de laterale eller allerhøjst en lille smule større. Bagerste øjenrække lige, sjældent fremadbøjet, og øjnene er placeret lige langt fra hinanden. Øjenrækkerne er ret korte på grund af at hovedet er smalt, bredden af en øjerække under en trediedel af forkroppen hvor den er bredest. Forkrop som regel blank, og blankere end bagkroppen. Slægten er nu splittet op i flere slægter, måske fordi den oprindelig var meget artsrig (over halvtreds arter kendt fra Frankrig). Flere arter, især de helt sorte, er næsten identiske i udseende, og kan kun artsbestemmes med sikkerhed under stereolup. Nogle arter kan adskilles på benenes fordeling af sorte og lyse farver.

Familie: Gnaphosidae Pocock, 1898 (Museedderkopper). Familiekarakteristik: Robuste edderkopper i sorte og brune farver. Nogle arter har et karakteristisk bagkropsmønster, typisk hvide pletter på mørk baggrund, eller lyse prikker eller linier. Hos nogle arter ses metalglans. Bagkroppen er noget fladtrykt og langstrakt. Hos nogle arters hanner ses et scutum forrest på bagkroppen. Det danske navn \"Museedderkopper\" refererer til bagkroppens tætte fløjlsbehåring, der leder tanken hen på musepels. Hovedet er ikke skarpt afsat fra thorax. De bagerste midterøjne er ofte ikke runde men ovale, trekantede eller sprækkeformede. De forreste spindevorter er rørformede, længere end de bagerste og placeret ret langt fra hinanden. Tarsi med to kløer og en tæt børste af hår. På tarsi ses også scopulae som er en tæt rækkestillet børste af korte hår. Arterne er primært knyttet til jordoverfladen, men for eksempel er arter i Scotophaeus slægten husedderkopper. De fleste arter er nataktive. De spinder en rørformet retræte som udgangspunkt for opsøgende jagt på byttedyr.
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z